بیماری وبا چیست؟
وبا یک بیماری عفونی است که توسط باکتری Vibrio cholerae ایجاد می شود.این ویروس با انجام آزمایش تخصصی قابل تشخیص می باشد. مردم معمولاً از آب آلوده به وبا مبتلا می شوند.اکثر افراد مبتلا به وبا علائم کمی دارند یا هیچ علائمی ندارند، اما برخی از آنها اسهال شدید و کم آبی بدن را تجربه خواهند کرد. در موارد شدید، درمان فوری ضروری است زیرا مرگ ممکن است در عرض چند ساعت رخ دهد. حتی اگر قبل از ابتلا به وبا سالم بودید، ممکن است این اتفاق بیفتد.
فاضلاب و تصفیه آب مدرن (انجام آزمایش تخصصی روی آب) به طور موثر وبا را در بیشتر کشورها از بین برده است. این مشکل هنوز در بخش هایی از آسیا، آمریکای لاتین، آفریقا و خاورمیانه وجود دارد.
بر اساس منبع معتبر سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سالانه بین ۱٫۳ تا ۴ میلیون مورد وبا در سراسر جهان وجود دارد که منجر به مرگ ۲۱۰۰۰ تا ۱۴۳۰۰۰ نفر می شود.
کشورهایی که تحت تأثیر جنگ، فقر و بلایای طبیعی قرار دارند، در معرض بیشترین خطر شیوع وبا هستند. به این دلیل که این شرایط مردم را مجبور می کند در مناطق شلوغ و بدون سرویس بهداشتی مناسب زندگی کنند.
چالش های جهانی وبا
مهاجرت گسترده جمعیت به مراکز شهری در کشورهای در حال توسعه، زیرساخت های آب و فاضلاب موجود را تحت فشار قرار داده و خطر بیماری را افزایش می دهد. اپیدمی ها نشانگر فقر و فقدان بهداشت اولیه هستند. راه های متعددی برای انتشار وبا وجود دارد، به این معنی که پیشگیری موفق ممکن است به اقدامات متفاوتی در مناطق مختلف نیاز داشته باشد. عفونت طبیعی و واکسن های موجود در حال حاضر محافظت ناقصی با مدت نسبتاً کوتاه ارائه می دهند. درمان ساده آبرسانی جان انسان ها را نجات می دهد، اما تدارکات تحویل بسته های آبرسانی در مناطق دورافتاده در طول دوره های همه گیر دشوار است. درمان همراه با آنتی بیوتیک مفید است اما ممکن است به دلیل افزایش مقاومت ضد میکروبی دشوار باشد.
علائم بیماری وبا چیست؟
اکثر افرادی که در معرض باکتری وبا (Vibrio cholerae) قرار می گیرند، بیمار نمی شوند و نمی دانند که آلوده شده اند. اما از آنجایی که آنها باکتری های وبا را به مدت هفت تا ۱۴ روز در مدفوع خود دفع می کنند، همچنان می توانند دیگران را از طریق آب آلوده، آلوده کنند. اکثر افراد مبتلا به وبا هیچ علامتی ندارند یا علائم خفیف تا متوسط دارند. با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، تنها حدود ۱۰ درصد از افراد مبتلا به وبا دارای علائم شدید هستند. اکثر موارد وبا که علائم ایجاد می کنند باعث اسهال خفیف یا متوسط می شوند که تشخیص آن از اسهال ناشی از سایر مشکلات اغلب دشوار است. برخی دیگر علائم و نشانه های جدی تر وبا معمولاً در عرض چند روز پس از عفونت ایجاد می شود.
علائم وبا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اسهال . اسهال مرتبط با وبا به طور ناگهانی ظاهر می شود و می تواند به سرعت باعث از دست دادن مایع خطرناک شود – به اندازه یک لیتر (حدود ۱ لیتر) در ساعت. اسهال ناشی از وبا اغلب ظاهری رنگ پریده و شیری دارد که شبیه آبی است که برنج در آن شسته شده است.
تهوع و استفراغ. استفراغ به ویژه در مراحل اولیه وبا رخ می دهد و می تواند ساعت ها ادامه یابد.
کم آبی بدن. کم آبی بدن می تواند ظرف چند ساعت پس از شروع علائم وبا ایجاد شود و از خفیف تا شدید متغیر باشد. کاهش ۱۰ درصد یا بیشتر از وزن بدن نشان دهنده کم آبی شدید بدن است.
علائم و نشانههای کمآبی بدن بیماری وبا عبارتند از تحریکپذیری، خستگی، چشمهای فرورفته، خشکی دهان، تشنگی شدید، پوست خشک و چروکیده که وقتی چین خورده می شود، به آهستگی برمیگردد، ادرار کم یا بدون ادرار، فشار خون پایین و ضربان قلب نامنظم است. کم آبی می تواند منجر به از دست رفتن سریع مواد معدنی در خون شما شود که تعادل مایعات را در بدن شما حفظ می کند. این عدم تعادل الکترولیت نامیده می شود.
عدم تعادل الکترولیت دارای علائم و نشانه هایی مانند:
گرفتگی عضلات. نتیجه از بین رفتن سریع نمک هایی مانند سدیم، کلرید و پتاسیم گرفتگی ایجاد می شود.
شوکه شدن. این یکی از جدی ترین عوارض کم آبی بدن است. زمانی اتفاق می افتد که حجم کم خون باعث افت فشار خون و کاهش میزان اکسیژن در بدن شما شود. در صورت عدم درمان، شوک هیپوولمیک شدید می تواند در عرض چند دقیقه منجر به مرگ شود.
علائم بیماری وبا در کودکان چیست؟
کودکان مبتلا به وبا معمولا علائمی مشابه بزرگسالان دارند. کودکان همچنین ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
خواب آلودگی شدید
تب
تشنج
کما
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، افرادی که علامت دار هستند معمولاً ۱۲ ساعت تا ۵ روز پس از مصرف باکتری وبا دچار علائم می شوند. اکثر افرادی که در معرض باکتری وبا قرار دارند هرگز بیمار نمی شوند. در بیشتر موارد، ممکن است هرگز متوجه نشوید که در معرض قرار گرفته اید. پس از ابتلا به وبا، بدون توجه به اینکه آیا علائمی دارید یا خیر، به دفع باکتری در مدفوع خود به مدت ۱ تا ۱۰ روز ادامه خواهید داد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت یا بیماری شدید هستند؟
هر کسی ممکن است آلوده شود، اما کسانی که در معرض خطر ابتلا به عفونت یا بیماری شدید هستند شامل :
کسانی که مبتلا به بیماری کبد، سرطان، دیابت، HIV یا تالاسمی (یک اختلال خونی ارثی) هستند
کسانی که برای درمان بیماری، داروهای تقویت سیستم ایمنی مصرف می کنند
کسانی که برای کاهش سطح اسید معده دارو مصرف می کنند
کسانی که جراحی معده انجام داده اند
چه زمانی برای بیماری وبا باید به پزشک مراجعه کرد؟
خطر ابتلا به وبا در کشورهای صنعتی اندک است. حتی در مناطقی که وجود دارد، اگر از توصیههای ایمنی مواد غذایی پیروی کنید، احتمال ابتلا به این بیماری وجود ندارد. با این حال، موارد ابتلا به وبا در سراسر جهان رخ می دهد. اگر پس از بازدید از یک منطقه مبتلا به وبا فعال دچار اسهال شدید، به پزشک مراجعه کنید. اگر اسهال دارید، به خصوص اسهال شدید، و فکر می کنید ممکن است در معرض وبا قرار گرفته باشید، فوراً به دنبال درمان باشید. کم آبی شدید یک اورژانس پزشکی است که نیاز به مراقبت فوری دارد.
علل بیماری وبا چیست؟
باکتری به نام ویبریو کلرا باعث عفونت وبا می شود. اثرات مرگبار این بیماری نتیجه سمی است که باکتری در روده کوچک تولید می کند. این سم باعث می شود بدن مقادیر زیادی آب ترشح کند که منجر به اسهال و از دست دادن سریع مایعات و املاح (الکترولیت ها) می شود. باکتری وبا ممکن است در همه افرادی که در معرض آنها قرار دارند باعث بیماری نشود، اما همچنان باکتری ها را در مدفوع خود دفع می کنند که می تواند مواد غذایی و آب را آلوده کند. منابع آب آلوده منبع اصلی عفونت وبا هستند. این باکتری را می توان در موارد زیر یافت:
آب سطحی یا چاه. چاه های عمومی آلوده، منابع اصلی شیوع وبا در مقیاس بزرگ هستند. افرادی که در شرایط شلوغ و بدون سرویس بهداشتی کافی زندگی می کنند به ویژه در معرض خطر هستند.
غذای دریایی. خوردن غذاهای دریایی خام یا نیم پز، به ویژه صدف، که از مکان های خاصی می آیند می تواند شما را در معرض باکتری های وبا قرار دهد.
میوه ها و سبزیجات خام. میوه ها و سبزیجات خام و پوست کنده منبع مکرر عفونت وبا در مناطقی هستند که وبا وجود دارد. در کشورهای در حال توسعه، کودهای کمپوست نشده یا آب آبیاری حاوی فاضلاب خام میتوانند محصولات مزرعه را آلوده کنند.
دانه ها. در مناطقی که وبا شیوع زیادی دارد، غلاتی مانند برنج و ارزن که پس از پختن آلوده شده و برای چند ساعت در دمای اتاق نگهداری می شوند، می توانند باکتری وبا را رشد دهند.
وبا معمولا از طریق تماس اتفاقی از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود.
عوامل خطر ابتلا به بیماری وبا چیست؟
همه افراد مستعد ابتلا به وبا هستند، به استثنای نوزادانی که از مادران شیردهی که قبلاً مبتلا به وبا بوده اند، مصونیت پیدا می کنند. با این حال، برخی عوامل میتوانند شما را در برابر این بیماری آسیبپذیرتر کنند یا احتمال بروز علائم و نشانههای شدید را افزایش دهند:
شرایط بد بهداشتی. احتمال بروز وبا در شرایطی که حفظ محیط بهداشتی – از جمله تامین آب سالم(انجام نشدن آزمایش تخصصی روی آب) – دشوار است بیشتر است. چنین شرایطی در اردوگاه های پناهندگان، کشورهای فقیر، و مناطقی که به قحطی، جنگ یا بلایای طبیعی مبتلا شده اند، مشترک است.
اسید معده کاهش یافته . باکتری وبا نمی تواند در محیط اسیدی زنده بماند و اسید معده معمولی اغلب به عنوان دفاعی در برابر عفونت عمل می کند. اما افرادی که سطح اسید معده پایینی دارند – مانند کودکان، افراد مسن، و افرادی که از آنتی اسیدها، مسدودکننده های H-2 یا مهارکننده های پمپ پروتون استفاده می کنند – فاقد این محافظت هستند، بنابراین در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به وبا هستند.
مواجهه خانگی اگر با فردی که این بیماری را دارد زندگی کنید، در معرض خطر ابتلا به وبا هستید.
گروه خونی O . افراد دارای گروه خونی O بیشتر احتمال دارد بیماری های شدید را تجربه کنند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۶، این ممکن است به این دلیل باشد که CTX در افراد دارای گروه خونی O پاسخ قوی تری نسبت به سایر گروه های خونی دارد.
صدف خام یا نیم پز. اگرچه کشورهای صنعتی دیگر شیوع وبا در مقیاس بزرگ ندارند، اما خوردن صدف از آب های شناخته شده به عنوان منبع این باکتری، خطر ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی افزایش می دهد.
گفته می شود، اگر اقدامات ایمنی غذایی مناسب را رعایت کنید یا اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید، خطر ابتلا به عفونت جزئی است، حتی در مکان هایی که وبا بومی است.
آیا واکسن بیماری وبا در دسترس می باشد؟
واکسن های وبا در دسترس هستند. با این حال، اکثر مردم کشورهای توسعه یافته شانس کمی برای ابتلا به وبا دارند. بعید است که پزشک واکسن را پیشنهاد کند، مگر اینکه در جایی زندگی کنید یا به جایی سفر کنید که انتقال آن زیاد است. اگر قبلا واکسن را زده اید و قرار است در کشوری باشید که شیوع فعال وبا دارد، ممکن است به یک تقویت کننده نیاز داشته باشید. برای دریافت واکسن تقویت کننده با پزشک مشورت کنید.
محققان صلاحیت سه واکسن خوراکی را تایید کرده اند:
دوکورال
Euvichol-Plus/Euvichol
شانچول
آنها معمولاً به دو دوز نیاز دارند، اگرچه کودکان ۲ تا ۵ ساله نیز دوز سوم دوکورال را دریافت می کنند.
سازمان غذا و دارو (FDA) یک واکسن خوراکی به نام Vaxchora را نیزتایید کرده است. این یک دوز Vaxchora مایع است که حداقل ۱۰ روز قبل از سفر از طریق دهان مصرف می شود.
Vaxchora یک واکسن تک دوز برای افراد ۲ تا ۶۴ سال است. در ماه مه ۲۰۲۱، در بحبوحه همهگیری کووید-۱۹، تولیدکننده به دلیل کاهش تقاضا و سفر، تولید و توزیع را موقتا متوقف کرد.لازم به ذکر است که حتی با وجود واکسن، رعایت اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از وبا بسیار مهم است.
چگونه می توان با انجام آزمایش تخصصی، بیماری وبا را تشخیص داد؟
اگر علائم وبا دارید، با پزشک تماس بگیرید. آنها می توانند با شناسایی باکتری موجود در نمونه مدفوع تایید کنند که آیا شما مبتلا به وبا هستید یا خیر. برای آزمایش تخصصی وبا، پزشکان باید نمونه مدفوع یا سواب رکتوم را گرفته و به آزمایشگاه بفرستند تا باکتری وبا را در آزمایشگاه جستجو کنند. وبا با کشت ارگانیسم از مدفوع تشخیص داده می شود. به آزمایشگاه خود اطلاع دهید که در حال بررسی ابتلا به وبا هستید تا آنها روی آگار تیوسولفات-سیترات-نمک های صفراوی-ساکارز (TCBS)(آزمایش تخصصی) کشت کنند. با این حال، اگر علائم شدید هستند، قبل از شروع درمان تهاجمی منتظر کشت مثبت نباشید.
اگر من یا کسی که می شناسم مریض شد چه باید بکنم؟
اگر فکر می کنید ممکن است شما یا یکی از اعضای خانواده تان به وبا مبتلا شده باشید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. کم آبی می تواند سریع باشد، بنابراین جایگزینی مایع ضروری است. اگر محلول آبرسانی خوراکی (ORS) دارید، بلافاصله مصرف آن را شروع کنید. می تواند یک زندگی را نجات دهد. به نوشیدن ORS در خانه و در حین سفر تا دریافت درمان پزشکی ادامه دهید. اگر نوزادی اسهال آبکی دارد، به شیردهی ادامه دهید.
چگونه می توان بیماری وبا را درمان کرد؟
روش های رایج برای درمان وبا عبارتند از:
وبا را می توان با جایگزینی فوری مایعات و املاح از دست رفته در اثر اسهال به سادگی و با موفقیت درمان کرد. بیماران را می توان با محلول آبرسانی خوراکی (ORS)، مخلوطی از شکر و نمک از پیش بسته بندی شده که با ۱ لیتر آب مخلوط شده و به مقدار زیاد نوشیده می شود، درمان کرد. این محلول در سراسر جهان برای درمان اسهال استفاده می شود. موارد شدید نیز نیاز به تعویض مایع داخل وریدی دارند. با آبرسانی سریع و مناسب، کمتر از ۱ درصد از بیماران وبا جان خود را از دست می دهند.
آنتی بیوتیک ها دوره را کوتاه می کنند و شدت بیماری را کاهش می دهند، اما به اندازه آبرسانی مجدد اهمیت ندارند. افرادی که در کشورهایی که وبا در آنها رخ می دهد دچار اسهال و استفراغ شدید می شوند باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشند.
همچنین از مکمل های روی هم می توان استفاده کرد.
این درمان ها به مایع موجود در بدن اضافه می کنند و آن را دوباره هیدراته می کنند. آنها همچنین به کاهش مدت زمان اسهال کمک می کنند.
عوارض بیماری وبا چیست؟
وبا می تواند به سرعت کشنده شود. در شدیدترین موارد، از دست دادن سریع مقادیر زیادی مایعات و الکترولیت ها می تواند در عرض چند ساعت منجر به مرگ شود. در شرایط شدید، مانند شیوع سال ۲۰۱۰ در هائیتی، مرگ ممکن است در کمتر از ۲ ساعت پس از شروع علائم رخ دهد. حتی در شرایط معمولی، اگر وبا درمان نشود، افراد ممکن است پس از شروع علائم، ۶ تا ۱۲ ساعت به دلیل کم آبی شدید بمیرند. در موقعیتهای کمتر شدید، افرادی که تحت درمان قرار نمیگیرند میتوانند از کمآبی بدن و شوک چند ساعت تا چند روز پس از اولین بروز علائم وبا بمیرند.
اگرچه شوک و کم آبی شدید بدترین عوارض وبا هستند، مشکلات دیگری نیز ممکن است رخ دهد، مانند:
قند خون پایین (هیپوگلیسمی). سطوح پایین خطرناک قند خون (گلوکز) – منبع اصلی انرژی بدن – ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که افراد برای خوردن بیش از حد بیمار شوند. کودکان در معرض بیشترین خطر ابتلا به این عارضه هستند که می تواند باعث تشنج، بیهوشی و حتی مرگ شود.
سطوح پایین پتاسیم افراد مبتلا به وبا مقادیر زیادی از مواد معدنی از جمله پتاسیم را در مدفوع خود از دست می دهند. سطوح بسیار پایین پتاسیم با عملکرد قلب و اعصاب تداخل می کند و تهدید کننده زندگی است.
نارسایی کلیه. وقتی کلیهها توانایی فیلتر کردن خود را از دست میدهند، مقادیر اضافی مایعات، برخی از الکترولیتها و مواد زائد در بدن تجمع مییابند – یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی. در افراد مبتلا به وبا، نارسایی کلیه اغلب با شوک همراه است.
یک مسافر از کجا می تواند در مورد بیماری وبا اطلاعات کسب کند؟
میزان گسترش وبا به طور دوره ای تغییر می کند، بنابراین مسافران باید به دنبال اطلاعات به روز در مورد کشورهای مورد علاقه باشند. CDC یک وب سایت سلامت مسافران با اطلاعاتی در مورد وبا و سایر بیماری های نگران کننده برای مسافران دارد.
چه کسانی بیشتر در معرض بیماری وبا قرار دارند؟
افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به وبا هستند عبارتند از پرسنل مراقبت های بهداشتی که بیماران وبا را درمان می کنند، کارکنان پاسخگوی وبا و مسافرانی که در یک منطقه انتقال فعال وبا هستند که اقدامات احتیاطی آب و غذای ایمن و اقدامات بهداشت شخصی را رعایت نمی کنند.
چه کسانی بیشتر احتمال دارد که پیامدهای بدی از وبا داشته باشند؟
افراد مبتلا به آکلرهیدریا (عدم وجود اسید کلریدریک در شیره معده)، گروه خونی O، شرایط پزشکی مزمن، و افرادی که دسترسی سریع به درمان آبرسانی مجدد و خدمات پزشکی ندارند، بیشتر احتمال دارد که به بیماری شدید ناشی از وبا مبتلا شوند.
چگونه ازبیماری وبا پیشگیری کنیم؟
اگر به منطقهای سفر میکنید که وبا در آن شیوع دارد، احتمال ابتلا به آن کم است اگر:
دست های خود را به طور مکرر با آب و صابون بشویید، به خصوص بعد از استفاده از توالت و قبل از دست زدن به غذا. قبل از شستشو، دستهای مرطوب و صابونی را حداقل ۱۵ ثانیه به هم بمالید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، از ضدعفونی کننده دست مبتنی بر الکل استفاده کنید.
فقط آب سالم بنوشید، از جمله آب بطری یا آبی که خودتان جوشانده یا ضد عفونی کرده اید. حتی برای مسواک زدن از آب بطری استفاده کنید.
اگر نمی توانید آن را بجوشانید، آب خود را با یک محصول حاوی کلر یا سفید کننده تصفیه کنید
نوشیدنیهای گرم معمولاً بیخطر هستند، مانند نوشیدنیهای کنسرو شده یا بطریشده، اما قبل از باز کردن بیرون آنها را پاک کنید. یخ را به نوشیدنی های خود اضافه نکنید مگر اینکه خودتان آن را با استفاده از آب سالم درست کنید.
غذای کاملا پخته و داغ بخورید
در صورت امکان از غذای فروشندگان خیابانی خودداری کنید. اگر از یک فروشنده خیابانی خرید می کنید، مطمئن شوید که در حضور شما پخته شده و گرم سرو میشود.
از سوشی و همچنین ماهی خام یا نادرست پخته شده و غذاهای دریایی از هر نوع خودداری کنید.
از میوه ها و سبزیجاتی که می توانید خودتان پوست بگیرید، مانند موز، پرتقال و آووکادو، استفاده کنید. از سالادها و میوه هایی که پوست آنها را نمی توان جدا کرد مانند انگور و انواع توت ها دوری کنید.
ازمصرف لبنیات پرهیز کنید
آشپزخانه و مکان هایی که خانواده در آن استحمام می کنند و لباس ها را می شویند را به خوبی تمیز کنید
خود، فرزندان، پوشک و لباسهایتان را در فاصله ۳۰ متری از منابع آب آشامیدنی بشویید.
از توالت استفاده کنید یا مدفوع خود را دفن کنید. در هیچ آبی مدفوع نکنید
برای دفع مدفوع از توالت یا سایر سیستم های بهداشتی مانند توالت های شیمیایی استفاده کنید.
بعد از مدفوع دست ها را با آب سالم و صابون بشویید.
توالت ها و سطوح آلوده به مدفوع را با استفاده از محلول (۱ قسمت سفید کننده خانگی و ۹ قسمت آب) تمیز کنید.
اگر دستشویی یا توالت شیمیایی نداشته باشم چه می شود؟
حداقل ۳۰ متردور از هر گونه آب مدفوع کنید و سپس مدفوع خود را دفن کنید.
کیسه های پلاستیکی حاوی مدفوع را با قرار دادن آنها در توالت یا در نقاط جمع آوری، در صورت وجود، دور بریزید. همچنین می توانید آنها را در زمین دفن کنید. کیسه های پلاستیکی را در توالت های شیمیایی قرار ندهید.
دستشویی های جدید یا توالت های گودال موقت را با عمق حداقل نیم متر و حداقل ۳۰ متراز هر گونه آب حفر کنید.
اگر پس از بازدید از یک منطقه با میزان بالای وبا دچار اسهال شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید و سریع خود را هیدراته کنید.
منبع :
https://www.cdc.gov/